Reabilitarea blocurilor cu probleme din municipiul Buzău dă serioase bătăi de cap autorităților locale. Pe de o parte din cauza procedurilor destul de greoaie, iar pe de altă parte datorită încăpățânării oamenilor, care cu greu s-au lăsat convinși să semneze documentele necesare demarării unor astfel de investiții. Pentru reabilitarea termică și de rezistență a 40 de clădiri din oraș, printre care și cele cu risc seismic, Primăria Buzău a obținut fonduri de peste 110 milioane de euro.
Primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că principalul motiv de îngrijorare al locatarilor din blocurile ce urmează a fi reabilitate este că vor fi nevoiți să achite costul reabilitării. Pentru a lămuri temerile oamenilor, el vrea să meargă personal în aceste blocuri, pentru a-i convinge pe locatari că măsura este în beneficiul lor.
Unul dintre proiectele ce vizează reabilitare blocurilor cu probleme se desfășoară prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul căruia proprietarii imobilelor nu plătesc niciun leu pentru consolidarea clădirilor. În ce privește lucrările de reabilitare prin Programul Operaţional Regional, locatarii participă cu 2%, însă în anumite condiții. Este și ceea ce îi sperie pe unii dintre buzoieni.
Pe parcursul lucrărilor de consolidare, proprietarii imobilelor vor fi mutați în alte locuințe, pe care Primăria Buzău le va pune la dispoziția lor, după ce vor fi și acestea reabilitate.